Унгария няма да позволи свикването на комисия Украйна-НАТО на ниво министри, докато властите в Киев не възстановят правата на етническите унгарци в Закарпатието. Това обяви първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто в интервю, публикувано от онлайн изданието Index.

"Ако украинците възстановят изконните права на унгарското малцинство, тогава ние няма да блокираме свикването на Комисията Украйна-НАТО на ниво министри. Ние ясно свързваме този въпрос със ситуацията на унгарското малцинство", обясни Сиярто.

В същото време той опроверга предположенията за обвързване на проблема с правата на унгарците в Закарпатската област на Украйна с въпроса за доставката на оръжие на Киев. "Ние не доставяме оръжие [на Украйна], защото смятаме, че това определено ще доведе само до удължаване и ескалация на войната“, обясни външният министър.

Говорейки за нарушаването на правата на етническите унгарци в Закарпатието, той отбеляза, че Унгария е готова да отложи обсъждането на този въпрос с украинските власти до края на въоръжения конфликт в страната. "В края на миналата година обаче в Украйна бе приет нов закон, който поставя малцинствата в невъзможно положение“, припомни Сиярто и добави, че Будапеща "е принудена да предприеме действия“.

Сега, след съвместното й обжалване с Румъния в Съвета на Европа, ще бъде изготвено заключение на Венецианската комисия по въпроса – нещо, което Украйна вече няма да може да игнорира. Сиярто отбеляза още, че позицията на Унгария е много проста: "Искаме унгарците да си върнат правата, които имаха в Украйна. Те трябва да могат да получават образование на унгарски език до университетско ниво, трябва да могат да завършат гимназия на родния си език, а властите не трябва да развалят унгарски представления в културните центрове на Закарпатието със симултанен превод на украински“.

От 2017 г. Унгария блокира заседанията на комисията Украйна-НАТО на ниво министри, протестирайки срещу приемането от властите в Киев на закон "За образованието“, който нарушава правата на етническите малцинства. Оттогава заседанието на Комисията Украйна-НАТО се провежда само на ниво постоянни представители.