Унгарското правителство официално реши да попита за мнението на своите граждани относно санкциите на ЕС срещу Русия, като за целта ще проведе "национална консултация“, съобщава Hungary Today.

"Енергийните санкции бяха наложени от Брюксел на страните-членки и оттогава цените на енергията скочиха до небето“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан във видео във Фейсбук след заседание на правителството.

"Брюксел обеща, че санкциите ще сложат край на войната и ще навредят на агресора повече, отколкото на страните-членки на ЕС“, напомни Орбан, като посочи, че "вместо това днес всъщност всеки европейски гражданин плаща санкционна такса за енергия“.

Премиерът съобщи, че правителството е приело инициатива на парламентарната група на управляващата коалиция Фидес-КДНП и е решило да започне национално допитване за санкциите. "Моля всеки да си каже мнението, защото само с общи действия можем да сложим край на растящите цени на енергията“, добави той.

Говорейки на пленарната сесия на парламента в понеделник, Виктор Орбан каза, че правителството на Унгария "ще бъде първото в Европа, което ще поиска мнението на хората относно санкциите“. "Вече сме правили това във връзка с миграцията, пандемията от COVID и джендър идеологията. Успяхме да създадем национално единство и по този начин създадохме споделена основа за управление на кризи“, припомни той. "Санкциите засягат и ще засегнат живота на всяко унгарско семейство“, подчерта министър-председателят.

Миналата седмица лидерът на групата на Фидес Мате Кошчиш заяви на пресконференция, че предложеното проучване "ще се фокусира върху енергийните санкции, което ще даде възможност на унгарците да изразят мнението си и по този въпрос“. Правителството ще се основава на гледните точки на унгарците в европейските дебати по въпроса, добави той.

Националната консултация се състои от въпросник, който се изпраща от държавата до всяко домакинство. Хората могат или да попълнят въпросника и да го изпратят обратно безплатно, или да отговорят в интернет.

Според Золтан Ковач, държавен секретар по международната комуникация и отношения, "това е по-евтино и по-бързо от референдума и ние използваме резултатите, за да подпомогнем вземането на решения“. "Националната консултация се превърна в особено полезен метод през последните години за приканване на участието на гражданите в процеса на вземане на решения между изборните цикли“, пише той през 2017 г. "Не всички европейски държави-членки отиват толкова далеч, за да привличат мненията на гражданите, но е важно да се чуе гласът на гражданите, защото тяхната подкрепа дава легитимност на дадено решение и защото рано или късно гласът на хората ще бъде чут“, обясни Золтан Ковач.

Съвсем наскоро, през 2021 г., 1 милион 423 хиляди души попълниха националния въпросник за консултации относно живота след епидемията, 83 процента от които го върнаха по пощата, а 17 процента от тях участваха онлайн.