Унгария призова за "прогресивна" помощ от ЕС, за да помогне за придвижването на украинското зърно през централноевропейските страни, чиито фермери трябва да се конкурират с по-евтиния внос, съобщи Reuters.

Министърът на земеделието Ищван Наги се срещна с украинския си колега, след като Унгария забрани вноса на мед и определени продукти от Украйна, в допълнение към зърнените храни, до 30 юни, което увеличи натиска за разширяване на предложените мерки в целия ЕС.

Наги не уточни какво се има предвид под "прогресивна“ по отношение на това каква помощ според Унгария се изисква от ЕС.

Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни "превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и рапицата, след като някои страни от Централна Европа предприеха едностранни стъпки за забрана на вноса на хранителни продукти от Украйна.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, чиито министри участваха в разговори с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис в сряда, обаче искат списъкът да бъде по-дълъг и да включва продукти като мляко, птиче месо и мед.

Забраната на Унгария "включва общо 25 продукта, най-важните от които са зърнени храни, рапично и слънчогледово семе, брашно, олио, мед и някои месни продукти“, заяви началникът на кабинета на премиера Гергели Гуляс на брифинг.

Полският министър на земеделието Робърт Телус също коментира, че предложеният списък на ЕС трябва да бъде по-дълъг.

"Те предложиха четири зърнени култури, ние петте страни предлагаме повече от тези продукти“, заяви Телус.

Наги заяви, че Будапеща ще продължи да разрешава транзита на украинско зърно през Унгария, като гарантира заминаването на пратките "по контролиран начин".