Унгарският външен министър Петер Сиярто обсъди в Ню Йорк със заместник-генералния секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Ди Карло възможността за провеждане на преговори между Русия и САЩ за уреждане на конфликта в Украйна под егидата на тази организация, съобщава ТАСС.

"ООН не е създадена, за да бъде клуб от страни, които са съгласни по всичко, а за да бъде място, където хората, които се смятат за противници, могат да разговарят помежду си. Следователно световната организация може да играе водеща роля в прекратяването на войната в Украйна. Американците и руснаците биха могли да използват ООН, за да започнат преговори за разрешаване на ситуацията. Току-що обсъдихме това със заместник-генералния секретар Розмари Ди Карло“, подчерта Сиярто.

Унгарският външен министър призова Русия и САЩ незабавно да започнат мирни преговори за разрешаване на украинския конфликт. "САЩ и Русия трябва да започнат преговори в рамките на ООН възможно най-скоро“, заяви Сиярто на специална сесия на Общото събрание на ООН за Украйна. Той подчерта, че мирните преговори са единственият начин да се спре по-нататъшното кръвопролитие и да се избегнат нови жертви. Той също така отбеляза, че Унгария не иска събитията в Украйна да прераснат в глобален конфликт и да доведат до разделяне на държавите на западен и източен блок.

От унгарското правителство многократно са заявявали, че възможността за постигане на мир в Украйна до голяма степен зависи от позицията на САЩ, които оказват основната политическа и военна подкрепа на страната. Будапеща смята, че преговорите за уреждане на украинския конфликт трябва да се водят не само между Москва и Киев, но и между Москва и Вашингтон.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова