Унгария е включена в списъка на "неприятелските държави“ на Руската федерация заради присъединяването й към западните санкции срещу страната, но каналите за диалог между Москва и Будапеща са отворени. Това увери руският посланик в Унгария Евгений Станиславов, съобщава вестник "Известия“.

По думите му Будапеща демонстрира прагматична позиция и не възнамерява да се отклонява от нея дори под натиска на съюзниците си в Европейския съюз и НАТО. Дипломатът отбеляза, че политиката на Унгария се основава на желанието да защити своите интереси. Междувременно Будапеща изпитва негативните последици от конфликта в Украйна и санкциите, наложени от Запада срещу Руската федерация.

"До известна степен Будапеща успява в това, но фактът остава: Унгария е подписала всички пакети от антируските санкции на Брюксел и е принудена стриктно да ги спазва. Ето защо тя е класифицирана като "неприятелска“ към Русия държава, срещу която може да бъдат приложени нашите ответни мерки“, обясни Станиславов в интервю за РИА Новости, цитирано от вестника.

От посолството подчертават, че антируските санкции все повече оказват негативно влияние върху сътрудничеството между Москва и Будапеща в областта на икономиката, както и в политиката, културата и контактите на ниво граждани. Освен това нормалният начин на работа на руската дипломатическа мисия напоследък все повече страда от това, добави посланикът.

Въпреки това Русия продължава да се стреми към конструктивно взаимодействие с Унгария и да поддържа отворени каналите за диалог, категоричен бе Станиславов.

По-рано, на 10 март, унгарският премиер Виктор Орбан разреши преразглеждане на отношенията с Русия на фона на променящите се геополитически реалности. В същото време Орбан многократно е осъждал санкционната политика на Запада срещу Русия и е призовавал за диалог с Москва, припомнят от редакцията.

На 16 февруари унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто гарантира, че Будапеща ще отхвърли всякакви ограничителни мерки на ЕС срещу доставките на руски петрол и контактите с Руската федерация в ядрената индустрия.