Унгария е поискала от Европейския съюз да извади от санкционния списък на ЕС трима руски олигарси - Алишер Усманов, Петър Авен и Виктор Рашников, съобщава европейската редакция на Politico, позовавайки се на неназовани европейски дипломати и служители. Според изданието, така Будапеща е доказала отново, че ще бъде пречка пред санкциите на ЕС срещу Русия и искането е "разгневило други страни-членки“.

Усманов натрупа богатството си в минното дело и инвестициите и е бивш акционер във футболен клуб Арсенал; Авен е бизнесмен и политик, ръководил най-голямата търговска банка в Русия; а Рашников е милиардер от желязо и стомана.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач каза, че ЕС ще постигне съвместно решение относно списъка със санкции. "Списъците със санкции на ЕС непрекъснато се преразглеждат и отново и отново има опасения, че включването на определени лица или образувания в списъка със санкции не е достатъчно обосновано“, написа той в Туитър.

Унгария също поиска от ЕС да разшири изключението за санкции за хуманитарна помощ. Това създаде страх сред други страни от ЕС, че Будапеща иска да създаде вратички в санкциите на ЕС в момент, когато Европейската комисия се опитва да затегне правилата.

Пратениците на ЕС ще обсъдят войната в Украйна на срещата си в сряда. Въпреки че разширяването на списъците със санкции не е официално в дневния ред, исканията на Унгария определено ще бъдат повдигнати по време на преговорите, предвид възмущението, което вече предизвикаха, казват дипломати.

ЕС има краен срок до 15 септември да поднови мерките си срещу лица, които са били санкционирани след избухването на войната на Русия в Украйна, или те ще изтекат. В рамките на блока това удължаване се разглежда като техническа формалност, както беше с предишните санкции срещу Русия за анексирането на Крим през 2014 г.