Унгария поиска от Европейската комисия (ЕК) да премахне девет души от списъка със санкции на ЕС срещу Русия. Това съобщи в четвъртък Politico, позовавайки се на европейски дипломати.

Вестникът не посочва конкретни имена. Според нея Полша се е противопоставила на инициативата на Унгария, тя е подкрепена от балтийските страни. През уикенда ЕК възнамерява да проведе консултации по десетия пакет от санкции срещу Русия с постоянните представители на страните от ЕС, Брюксел ще представи своите предложения, пише вестникът.

От февруари 2022 г. Европейският съюз въведе девет пакета икономически и индивидуални санкции срещу Руската федерация, включително решението за ембарго върху доставките на руски петрол за страните от общността от 5 декември. На 16 декември влезе в сила деветият пакет от санкции. Според него в черния списък са включени 141 души и 49 юридически лица, стартирана е процедура за лишаване от ефир на 4 руски телевизионни канала в ЕС, наложени са ограничения на 3 руски банки, както и редица забрани за износ .