Унгария подготвя посещението на премиера Виктор Орбан в Киев и очаква диалог с Украйна, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за хърватската телевизия N1.

"Когато видим, че са създадени всички предпоставки, тогава посещението ще се състои. Но сега сме на етап техническа подготовка", подчерта външният министър.

Той припомни, че Орбан е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, когато присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 9 февруари.

"Ние винаги сме готови за диалог с Украйна. Надяваме се, че той ще има смисъл“, отбеляза Сиярто.

По време на кратка среща на върха на ЕС Орбан получил покана от Зеленски да посети Киев. За разлика от лидерите на други държави, той не бе в столицата на Украйна, когато започна руската инвазия, съобщава унгарският ежедневник Népszava.

Ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуияш подчерта, че посещението на Орбан в Киев ще зависи от напредъка във възстановяването на правата на етническите унгарци в Закарпатската област на Украйна. В Будапеща смятат, че украинските власти потискат унгарското малцинство в Закарпатието, като ги лишават по-специално от възможността да използват родния си език и да го преподават в местните училища.