Унгария не планира да доставя оръжия на Украйна и да ги транспортира през територията си от други страни, ръководейки се от интересите не само на собствената си сигурност, но и на сигурността на етническите унгарци в Закарпатието. Това пък каза в четвъртък на среща с журналисти ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуияш, предава MTI.

"Унгария има специална геополитическа ситуация, която е, че бихме могли да транспортираме оръжия [до Украйна] само през Закарпатието и затова не участваме в доставките. Това е необходимо, за да защитим стотиците хиляди унгарци, живеещи там“, заяви Гуляш, който има ранг на министър в правителството на страната.

Коментирайки възможните доставки на тежка военна техника в Киев от други държави, включително германски танкове Leopard, той отбеляза, че "всички, включително германското правителство, искат да избегнат световна война, но унгарското правителство винаги е предупреждавало за възможността от ескалация на конфликта“ в Украйна. В същото време "никой не може да постави под въпрос моралната основа на доставките на оръжие, защото Украйна е атакувана страна“, изтъкна Гуляш.