Унгарското правителство няма да позволи на ЕС да наложи нови санкции срещу Русия, които биха могли да засегнат доставките на газ за унгарските компании. Това съобщи в събота на пресконференция ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуляш, цитиран от ТАСС.

"Ще продължим да налагаме вето на всякакви санкции на ЕС, засягащи доставките на руски газ“, каза той, като даде да се разбере, че Унгария се ръководи от чисто прагматични съображения в подхода си към този въпрос. Гуляш подчерта, че "това не е реципрочен жест към Русия" и договорите с "Газпром" нямат нищо общо с позицията на Унгария по отношение на събитията в Украйна. Будапеща продължава да осъжда действията на Москва в украинския конфликт.

 

Политикът обясни, че унгарското правителство не подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като те не допринасят за уреждането на ситуацията в Украйна и само вредят на самите европейски страни. Краят на украинския конфликт може да бъде постигнат само чрез преговори, в които наред с Русия и Украйна трябва да участват САЩ и Европейският съюз, каза началникът на кабинета на премиера, който е с ранг на министър в унгарско правителство.