Унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на ръководителите на външните работи на страните от ЕС на 19 февруари заяви, че Будапеща няма да блокира тринадесетия пакет от санкции срещу Русия, предава "Украинская правда“.

Според ръководителя на унгарското външно министерство всички елементи от 13-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, които "увреждат унгарските интереси“, са премахнати, така че Унгария няма да се противопостави на одобрението му. Но той не избегна обичайната критика към политиките на ЕС.

"Фундаменталните икономически интереси на Унгария не са засегнати от конкретните мерки в списъка със санкции, но проблемът е много по-голям: ЕС продължава напълно провалена стратегия, която не ни доближава до мира, а ни отдалечава от него“, посочи Сиярто.

Според него предишните пакети от санкции са нанесли щети само на икономиката на Европейския съюз, където "все още цари военна психоза“, въпреки че "вече е ясно“, че войната в Украйна няма да приключи по военен път.

13-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия трябваше да бъде приет от външните министри на ЕС в Брюксел на 19 февруари. Според съобщения в медиите това може да включва и санкции срещу Северна Корея за предоставянето на Русия на ракети, които тя използва срещу Украйна.

Миналата седмица стана известно, че Унгария блокира одобряването на 13-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Един от официалните лица каза, че Унгария не е съгласна с ограниченията поради присъствието на китайски компании в списъка.