Унгария възнамерява да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия и планира да инвестира 16 милиарда евро в развитието на националния енергиен сектор до 2030 г. Това съобщи във вторник министърът на технологиите и промишлеността на републиката Ласло Палкович, говорейки на конференция по икономика, климат и устойчиво развитие в Будапеща, предава агенция MTI.

Той отбеляза, че сега 35-40% от крайното потребление на енергия в Унгария се осигурява от природен газ. "Предизвикателството е да се намали делът на отоплението с газ за домакинствата и публичния сектор“, отбеляза Палкович, като посочи, че събитията в Украйна са "изтъкнали проблемите на енергийната сигурност и сигурността на доставките“. "Целта на Унгария е да намали зависимостта от руския внос на енергия и в крайна сметка да постигне енергийна независимост“, заяви министърът.

По думите на Палкович, Унгария ще се стреми да намали дела на природния газ в енергийния баланс на страната, да използва по-активно алтернативни източници на енергия, както и да отговори на нарастващото търсене на електроенергия. Освен това ще продължи работата на атомната електроцентрала Пакш, където до края на десетилетието се планира изграждането на два нови енергоблока с помощта на "Росатом“. Правителството очаква, че наборът от мерки, които се разработват, ще помогне за намаляване на потреблението на газ в Унгария до 2030 г. и в същото време ще разшири електрификацията на страната. Министърът отбеляза, че планът включва инвестиция от 16 милиарда евро, повечето от които ще отидат за трансформацията на унгарската електроенергийна система.

През септември миналата година унгарската компания MVM подписа два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра газ годишно по тръбопроводи през България и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е със срок 15 години и може да бъде преразгледано 10 години след началото на изпълнението. През юли тази година правителството на Унгария обяви намерението си да закупи допълнителни 700 милиона кубически метра газ от Русия, като обясни, че това е продиктувано от необходимостта да се гарантира сигурността на енергийните доставки на страната през следващите месеци. В края на август беше подписано ново споразумение за период от два месеца за доставка от "Газпром“ на Унгария от 1 септември на допълнителни 5,8 милиона кубически метра газ на ден.