Изтеклите секретни документи на Пентагона разкриват, че Унгария все пак може тайно да помага на Украйна с доставката на оръжия, подчертават в редакцията на Politico.

В един от документите на Министерството на отбраната на САЩ, които се появиха в социалните мрежи, се отбелязва, че правителството в Будапеща може да позволи на своите партньори и Украйна да използват въздушното й пространство за пренасяне на оръжия.

В публикуваните данни се разкрива, че украински пилоти ще летят на хеликоптерите, прехвърлени от Хърватия, "през ​​въздушното пространство на Унгария".

"Ако тази информация е вярна, това не само ще покаже, че Унгария прекарва оръжия през въздушното си пространство, но и ще противоречи на съобщенията в пресата, че хеликоптерите ще бъдат доставени по земя или с полети през Полша“, отбелязва Politico.

От началото на войната миналата година Унгария отказва да предостави военна помощ на Украйна. Официална Будапеща бе предупредила , че няма да позволи и транспортирането на  оръжия за Киев през територията на страната.