Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз не одобриха отпускането на нов транш на Украйна за закупуване на оръжие. По-рано Унгария заплаши да обещае трансфер на средства. Това заяви Рикард Йозвяк, журналист от "Радио Свобода", съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на негово съобщение в Twitter.

"Както се очаква: външните министри на ЕС не са взели решение относно 8-ия транш от Европейския фонд за мир за Украйна. Може би утре", пише той.

В същото време журналистът добави, че новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще бъде обсъден отново в сряда, 24 май.

"Тогава не чакайте зелена светлина“, заяви Йозвяк.

Вето на Унгария

На 15 май италианското издание ANSA, позовавайки се на източници, съобщи, че Унгария е блокирала отпускането на осмия транш от средствата от Европейския фонд за мир за закупуване на оръжия, предназначени за Украйна.

Впоследствие унгарският министър на външните работи Петер Сиярто потвърди, че Будапеща блокира средства от ЕС, защото иска Украйна да премахне от списъците си унгарската OTR Bank.

Преди това Националната агенция за предотвратяване на корупцията включи OTR Bank в списъка на международните спонсори на войната. Въпреки войната в Украйна, банката продължава да работи в Русия.

Европейски фонд за мир

Европейският фонд за мир е механизъм за извънбюджетно финансиране на мерки на ЕС от военно и отбранително значение в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност. Общият бюджет на фонда е 7,9 млрд. евро за периода 2021-2027 г.