Унгария и Сърбия планират да подпишат през юни споразумение за изграждането на петролопровод, по който руският петрол от тръбопровода "Дружба" ще се транзитира през унгарска територия до сръбските потребители. Това съобщи в четвъртък министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто след разговори в Будапеща с министъра на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Негре, предава ТАСС.

По думите му петролопроводът ще бъде положен между унгарския град Алгьо и сръбския Нови Сад. "Преговорите между MOL и Transnafta по този проект продължават. Споразумение за това може да бъде подписано на сръбско-унгарската среща на върха, планирана за юни“, заяви Сиярто, говорейки на съвместна пресконференция със сръбския колега.

Доставките на руски петрол по тръбопровода "Дружба" не са обект на санкции от ЕС.

По-рано Сиярто заяви, че дължината на петролопровода от Алгьо до Нови Сад ще бъде 128 км, а цената на изграждането му ще бъде около 100 милиона евро. За строителството му може да се използва коридорът на газопровода от Сърбия до Унгария, който е част от сухопътното продължение на втората нишка на газопровода "Турски поток“, което ще намали времето за изпълнение на проекта. Според прогнозите изграждането на петролопровода между Унгария и Сърбия ще отнеме от година и половина до две.

Държавните компании на Унгария и Сърбия ще създадат съвместно предприятие за закупуване на газ от европейския пазар, разкри още Сиярто.

"Унгарската MVM и Сърбиягаз скоро ще създадат съвместно дружество за съвместна дейност в областта на търговията с газ, което ще засили присъствието на двете страни на енергийния пазар на Централна Европа“, посочи външният министър. Той отбеляза също, че е постигнато рамково споразумение за съдържанието тази година на 500 милиона кубически метра природен газ за Сърбия в хранилища в Унгария.

Освен това продължава изграждането на нов електропровод между двете страни, който трябва да заработи до 2028 г. "Това ще засили нашата независимост от понякога напълно безумните промени на международния пазар на електроенергия“, обясни Сиярто.

"Тясното сръбско-унгарско енергийно сътрудничество осигурява по-голяма сигурност и за двете страни. Това е една от най-успешните области на нашето стратегическо партньорство, което несъмнено вече е донесло много важни резултати“, завърши министърът.