Унгарското правителство подготвя посещение на своя делегация в Украйна, но засега няма да публикува подробности от съображения за сигурност. Това съобщи в сряда ръководителят на кабинета на унгарския премиер Гергели Гуляш, цитиран от ТАСС.

"Планираме да посетим Украйна“, каза той на среща с журналисти. Но, подчерта ръководителят на кабинета на премиера, ще може да се информира "кой и кога ще отиде" в съседната страна, където се води въоръжен конфликт, едва след посещението.

Унгарският премиер Виктор Орбан беше укорен от европейски служители и опозицията в страната си, че не е посетил Украйна след началото на въоръжения конфликт там, за разлика от други лидери на ЕС. Ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто обясни това по-рано, като каза, че правителството се ръководи единствено от интересите на своя народ и вижда задачата си да предотврати въвличането на Унгария в украинския конфликт. По същата причина Будапеща отказа да достави оръжие на Киев.

В същото време унгарското правителство многократно е осъждало действията на Русия в Украйна и е изразявало подкрепа за украинския народ. Посолството на Унгария продължава да работи в Киев.