Въпреки противоречивата позиция на премиера Виктор Орбан, от 25 ноември насам властите на Унгария са замразили руски активи на стойност 870 милиона евро. Това се казва в доклад на Европейската комисия, представен пред редакцията на унгарския вестник Nepszava.

Отбелязва се, че това е доста значителна сума в сравнение с други страни. Например Италия е замразила руски активи за 2,3 милиарда евро, Германия - 2,2 милиарда евро, Австрия - 1,8 милиарда евро, България - 11,3 милиона евро, Чешката република - 10,8 милиона евро, Словакия - 4,9 милиона евро евро.

Общият размер на руските частни активи, замразени в момента в страните от ЕС, е около 19 милиарда евро. Точната сума на конфискуваните държавни активи на Русия обаче не е известна, отбелязва вестникът.

Заради войната на Русия срещу Украйна Европейският съюз наложи ограничения на 1241 лица и 118 организации, включително замразяване на активи и забрана за пътуване. Сред тях има политици, военни, бизнесмени и олигарси, както и пропагандисти на Кремъл. Държавите от ЕС са задължени да замразят активите на лицата, включени в списъка, и да изпращат доклад до Европейската комисия, което ги насърчава да ускорят тези действия и редовно да актуализират общата база данни.

Както по-рано съобщи агенцията, постоянните представители на Европейския съюз се споразумяха за препоръки към Съвета на ЕС за прилагането на "механизъм за обвързване с условия" по отношение на Унгария, който предвижда спиране на бюджетното финансиране за страната в размер на 6,3 милиарда евро поради проблеми с върховенството на закона и съответните рискове за бюджета на ЕС.