Унгария е подписала всички необходими споразумения с Европейската комисия, които й позволяват достъп до фондовете на Европейския съюз. Това съобщи в четвъртък министърът без портфейл в правителството на страната Тибор Наврачич, който отговаря за въпросите на регионалното развитие и разпределението на средствата от европейските фондове, съобщава Index.hu.

Тази седмица ръководството на ЕС одобри плана на Унгария за възстановяване на националната икономика след пандемията, а в четвъртък Европейската комисия одобри унгарските оперативни програми и текста на споразумението за партньорство за периода до 2027 г. "Това ще позволи незабавно да получим 130 милиарда форинта (около 322 милиона евро), да обявим търгове и да започнем да изпълняваме проекти за развитие, които могат да бъдат подкрепени от фондовете на ЕС“, каза министърът.

Унгария очаква да получи достъп до своя Фонд за възстановяване на стойност 5,8 милиарда евро, след като изпълни всичките 27 ангажимента, договорени с Брюксел. Те са свързани с мерките за борба с корупцията и спазването на върховенството на закона. В същото време 6,3 млрд. евро от 7,5 млрд. евро, отпуснати на Унгария от Фонда за балансирано развитие, остават блокирани от Европейската комисия. Унгарското правителство многократно потвърди, че възнамерява да следва договореностите с ръководството на ЕС.