Засега Унгария се е отказала от искането си за премахване на санкциите, наложени от Европейския съюз на трима руски олигарси - натиск, който заплашваше да провали процеса за подновяване на санкциите, както съобщи във вторник европейската редакция на Politico.

ЕС трябва периодично да преразглежда и подновява своите ограничени във времето санкции срещу физически лица, наложени при избухването на войната в Украйна, или те ще загубят действието си. Преди срещата на пратениците на ЕС в сряда чешкото председателство на Съвета на ЕС постигна споразумение с унгарците да избегне блокирането на процеса на удължаване, като отложи обсъждането на трите имена за следващия път, когато списъкът трябва да бъде преразгледан след няколко месеца.

Това е избегнало сблъсък на срещата в сряда, според трима дипломати от ЕС. Искането на Будапеща преди преговорите вбеси други страни от ЕС, които имат горчиви спомени от забявнето заради унгарският лидер Виктор Орбан на забраната за внос на руски петрол по-рано тази година.

Според двама дипломати засегнатите руски бизнесмени са Алишер Усманов, Петър Авен и Виктор Рашников.

Сега Съветът ще предприеме следващите технически стъпки, така че списъкът със санкции да бъде удължен до крайния срок в средата на септември.