Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува Унгария да бъде подложена на засилена процедура за наблюдение заради "проблеми, свързани с върховенството на закона", предаде AFP.

Парламентаристите от Съвета на Европа, които се събраха тази седмица за есенната сесия, гласуваха с 95 гласа "за", 25 "против" и един "въздържал се" за започване на пълна процедура за наблюдение срещу Будапеща, се посочва в прессъобщение на Асамблеята.

Тази процедура "включва редовни посещения на двама докладчици на Асамблеята, постоянен диалог с властите и редовни оценки на степента, в която дадена държава членка изпълнява задълженията и ангажиментите си към Съвета на Европа", се казва в съобщението, според което "дългогодишните проблеми, свързани с върховенството на закона и демокрацията" в страната "остават до голяма степен нерешени".

Унгария, където ултраконсервативният министър-председател Виктор Орбан е на власт от 2010 г., се присъединява към десет други държави - членки на Съвета на Европа, които в момента са подложени на подобен контрол: Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Република Молдова, Полша, Сърбия, Турция и Украйна.