Удължаването на въоръжения конфликт в Украйна противоречи на интересите на Унгария и Сърбия, а санкциите на Европейския съюз срещу Руската федерация оказват негативно влияние върху икономиките на двете страни. Това заяви във вторник министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, който говори на пресконференция в Будапеща след разговори със сръбския си колега Ивица Дачич, предава ТАСС.

"И двамата сме заинтересовани от мира в Украйна възможно най-скоро. Удължаването и евентуалната ескалация на военните действия създават сериозни рискове и за двете страни", заяви унгарският външен министър. Той отбеляза, че за тези държави, които са на хиляди километри от мястото на конфликта, "това може да не изглежда толкова сериозно, но тези, които допринасят за ескалацията или удължаването на войната, действат срещу нашите национални интереси".

Сиярто подчерта още, че "Унгария и Сърбия остро и пряко усещат последиците от войната в Украйна". Според него конфликтът, който продължава в съседната страна, засяга тяхната сигурност, а санкциите, наложени от Европейския съюз срещу Русия, вредят на икономиката и търговията. "Нито унгарците, нито сърбите са отговорни за тази война, но и двата народа плащат цената за нея", добави министърът. "Затова сме заинтересовани от по-скорошното прекратяване на въоръжения конфликт", увери първият дипломат на Будапеща.