Повече от 1000 унгарци излязоха на протест в сряда вечер срещу промяната в правилата за абортите, влязла в сила на 15 септември, която според организациите за правата на жените би "унижила“ и "измъчила“ представителите на нежния пол, без да повлияят върху броя на прекъсванията на бременността, съобщава Reuters.

Съгласно правилата, въведени от правителството на премиера Виктор Орбан, бременните жени са задължени да чуят сърдечния ритъм на плода, преди да поискат официално да се подложат на процедурата.

Според Reuters правителството не е посочило конкретна причина за въвеждането на промяната и отрече, че тя се равнява на затягане на правилата. Някои политически анализатори твърдят,  че решението може да е насочено към спечелване на гласове за партията ФИДЕС на Орбан от крайнодясната "Нашата родина“, която спечели места в парламента за първи път през април и след кампания за промени в правилата за абортите.

"Въпреки че правителството се преструва, че е "за живота“, тези мерки не защитават нито един живот: истинската цел на скритото ограничение е унижението на жените и упражняването на контрол върху живота им“, се казва в изявление на организаторите на протеста.

Те призоваха правителството на Орбан да осигури безопасни условия на живот за жените, очакващи деца, и да направи контрацепцията достъпна за всички.

Протестиращите, някои от които носеха плакати с надписи "Моето тяло, моят живот, моето решение“ или "Безплатна контрацепция за всички“, се събраха пред парламента на Унгария, след което се насочиха към Министерството на вътрешните работи, което изготви реформите.

"Мисля, че това е много лошо изискване, тъй като извършването на аборт само по себе си е... изключително травмиращо преживяване“, каза Лаура Фекете, 22-годишна студентка.