Сутринта в сряда в 09:04 време в епицентъра, недалеч от Балканабат -Туркменистан се случи плитко земетресение с магнитуд 5.1-5.2 (Европейски и Американски център; Геофизична служба на РАН). Според повечето оценки дълбочината на източника е около 11 км. Епицентърът е на около 350 км запад-северозападно от столицата Ашхабад (Ашгабат; около 900 хил.ж.). Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

За разлика от разрушителното Ашхабадско земетресение, станало през 1948 година и опустошило туркменската столица, сега земетресението не би следвало да е причинило значителни щети. Максималното въздействие не надминава VI степен, което създава условия за напукване надпокривни части от комини, пукнатини в контакти между стени и стени с тавани, нарушаване целостта на огнища или вътрешност на сервизни помещения.

Предполага се, че сътресенията са масово усетени в епицентралния район. Мнозина жители на селищата Балканабат (около 88 хил. ж., на 50-55 км запад-югозападно от епицентъра), Кумдаг (24300 ж., на 65 км в юг-югозападна посока) и Берекет (около 21 хил.ж., на 75 км югоизточно от епицентъра) навярно са били стреснати от неочакваното явление. Възможно е частично прекъсване на токозахранването в места, близки до епицентъра.

Сеизмичните събития в Западен Туркменистан изглежда да са сравнително редки. В последните 2 ½ години там са отбелязани само два други труса, причинили дребни повреди в стари или неподдържани постройки (сътресение от V и V-VI степен). Мястото на появилото се умерено разкъсване, обаче, не е безопасно. Напомняме, че преди 22 години на 6 декември 2000 година на двадесетина километра югозападно е стартирал процес, изразил се в земетресение с магнитуд 7.0. В резултат са ударени много сгради – частично или напълно сринати или получили сериозни щети.