Служители на Укрнафта в четвъртък се обърнаха към президента на Украйна Володимир Зеленски поради факта, че централният офис на компанията е блокиран от въоръжени хора вече трети ден, предава ТАСС. 

"Трети ден в офиса на ПАО "Укрнафта“ се намират въоръжени лица, не допускат служители на работното място, блокират цялата оперативна дейност на компанията, възпрепятстват осъществяването на нормалните оперативни процеси по производство и преработка. на третия ден всички банкови сметки на "Укрнафта“ бяха блокирани, дейностите на компанията всъщност бяха спрени“, се казва в изявление на компанията на страницата й във Facebook.

Компанията потвърди смяната на ръководителя Сергей Корецки. В същото време той не се е появил сутринта в офиса и не е контактувал със служителите.

"Кабинетът на министрите на Украйна, Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката игнорират призива на 20-хилядния персонал на "Укрнафта“. Молим президента на Украйна да се намеси в ситуацията, да спре беззаконие“, се казва в призива.

В понеделник служители на Службата за сигурност на Украйна и Бюрото за икономическа сигурност дойдоха в офиса на компанията. Както отбелязват в "Укрнафта“, служителите не са получили съдебна заповед, обосноваваща обиска. Оттогава работата на предприятието е парализирана.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ