Към сутринта на 19 декември ситуацията с енергийната мрежа на Украйна остава сериозна, има няколко удара по инфраструктурни съоръжения и поради тази причина възстановяването на електрозахранването за битовите потребители може да отнеме много време. Това предупреди държавната компания "Укренерго“ в "Телеграм“, предава Укринформ.

 "Към 11:00 часа на 19 декември в енергийната система на Украйна се е развила тежка ситуация. Цяла нощ вражеските БпЛА се опитваха да проникнат в енергийни обекти в цялата страна. Благодарение на професионалната работа на силите за противовъздушна отбрана, противникът не постигна целта си в пълна степен, но за съжаление имаше няколко удара по инфраструктурни обекти“, се казва в публикуването съобщение.

Отбелязва се, че работата по отстраняване на последствията от обстрела продължава. Там, където е възможно, екипите вече оценяват размера на щетите и започват ремонтни и аварийни дейности. Също така в южните и източните райони "противникът води артилерийски обстрел по деокупираните райони, има щети“, става ясно още от съобщението.

Най-тежка е ситуацията в централните и източните райони на страната. Графици за аварийно спиране са въведени в Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Запорожка, Кировоградска, Житомирска, Черниговска, Черкаска, Киевска области и Киев.

"Укренерго“ съобщава, че критичните инфраструктурни обекти се захранват приоритетно и възстановяването на електрозахранването на битовите потребители може да отнеме много време.

Както бе съобщено по-рано, в нощта на 19 декември руснаците атакуваха Украйна, включително Киев и прилежащите му района, с "няколко десетки ирански дрона“.

От 10 октомври руснаците са изстреляли повече от хиляда ракети и дронове по украински енергийни обекти. Украинската енергийна система вече е била подлагана на девет вълни от масирани удари.