Компанията "Укренерго" предупреди жителите на Украйна за увеличаване на натоварването на енергийната система през следващите дни поради студено време и принудителни прекъсвания на електрозахранването.

"Следващите няколко дни ще бъдат тежки: наближава застудяването и потреблението на електроенергия ще расте, съответно и натоварването на мрежите. Затова ви молим да се отнесете с разбиране към спиранията, които ще бъдат реализирани при необходимост, а също и да не се отказваме от навика да използваме електроенергия икономично“, каза ръководителят на борда на компанията Володимир Кудрицки, чиито думи са дадени в канала на Укренерго в Телеграм.

По думите му, най-трудна е ситуацията в западната част на Украйна, както и в централните и североизточните райони. За стабилизиране на електроенергийната системаса приложени графици за аварийни прекъсвания.

По-рано властите на много градове в Украйна съобщиха за спиране на електрозахранването в резултат на руските ракетни атаки във вторник. Съобщава се за големи щети по инфраструктурата.