През пролетта и лятото на 2023 г. Русия планира да призове на военна служба до 500 000 души за подкрепа на настъпателните операции в източната и южната част на Украйна. Руската офанзива може да започне в Донецка, Луганска и Запорожка области, предположи Вадим Скибицки, говорител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, предава Укринформ.

"Важни са навременните данни за разгръщането на резервите и оценките за бързите промени в потенциала на вражеските части. Например през януари 2023 г. видяхме, че Русия възнамерява да мобилизира 300 000 до 500 000 души в армията за подкрепа на настъпателните операции на изток и южно от Украйна през пролетта и лятото на 2023 г. Съответната заповед за мобилизиране на 500 000 наборници през януари е в допълнение към 300 000, призовани през октомври 2022 г. И това е още един ясен знак, че Кремъл няма намерение да сложи край на войната. Установихме, че руските настъпателни усилия могат да бъдат предприети в Донецка и Луганска област и, вероятно, в Запорожка област. В същото време руските войски ще защитават допълнително Херсонска област и Крим“, уверен е Скибицки.

Той подчерта, че новата вълна от повиквателни в Русия ще продължи до два месеца. Все пак, според него, изпълнението на плановете на Русия зависи пряко както от оборудването на руските резервисти, така и от нивото, качеството и темповете на западната военна подкрепа за украинските войски.

Според Скибицки, високоточните удари на Украйна по групировките на живата сила на противника, както в окупираната Макеевка, оказват масивен психологически натиск върху руските войски.

Що се касае до настоящето, на 4 февруари Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руснаците провеждат настъпателни операции на Купянско, Лиманско, Авдеевско и Новопавловско направление, припомня Укринформ.