Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов определи като сериозен проблем за Киев създаването на железопътна връзка между окупираните от Русия Донецка, Запорожка и Херсонска области с Ростов на Дон и Крим.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че е получил доклад за възстановяването на железопътната линия от Ростов на Дон до Донецк, Мариупол и Бердянск и обеща да продължи тази работа, така че влаковете да отиват директно до Севастопол.

"Русия всъщност строи железопътна линия повече от година, за да се свърже с нашите южни временно окупирани територии. Този процес е почти завършен и това може да представлява сериозен проблем за нас", заяви Буданов в ефира на всеукраинския Телемаратон.

В същото време той заяви, че ще "се справи" с сухопътния участък на железопътната линия, тъй като съответният опит "по принцип съществува".

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов заяви на 21 март, че строящата се железница до Крим, минаваща през територията на Донецка, Запорожка и Херсонска области, е "значима цел“ за Киев.