Украинските специални служби ловуват руснаци в чужбина, заяви пред европейската редакция на Politico Андрей Юсов, служител от украинското военно разузнаване.

"Украинското разузнаване трябва да присъства навсякъде, където има нужда от унищожаване на противника, който води пълномащабна война срещу Украйна. Ние присъстваме навсякъде, където е възможно да отслабим интересите на Русия“, разясни Юсов.

"Що се отнася до Судан… не мога нито да потвърдя, нито да отрека“, добавя той с усмивка.

По-рано този месец Kyiv Post публикува видео на украински специални части, разпитващи рускоезични бойци, заловени в Судан, които казаха, че са били част от частната военна компания "Вагнер“. На видеото рускоговорящ украински войник с позивна си "Тимур“ пита един от затворниците откъде е и защо е дошъл в Судан.

"Ние сме от частната военна компания Wagner. [Ние дойдохме тук], за да свалим местното правителство“, отговаря боецът на руски.

През ноември Kyiv Post се сдоби с два видеоклипа, показващи как оператори от украинските специални части преследват руски наемници в Судан.

"Руската терористична мрежа от така наречените военни компании на територията на африканския континент продължава да работи и да се занимава с незаконни дейности и подкрепа на местни терористични групировки“, казва Юсов.

Той добави: "Всичко, което Украйна прави [в чужбина], се прави в рамките на международното право и в сътрудничество с местните власти и нашите международни партньори“.