"Представители на окупационните администрации и колаборационисти напускат Крим и други окупирани територии на Украйна. На широката общественост продължава да се внушава, че всичко върви по план". Това заяви в интервю за РБК-Украйна представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Андрей Юсов.

Както е отбелязал Юсов, на първо място, това е много ясно видимо в Крим, но не само. Всеки път, "когато "някой пуши на неподходящото място" или се вземат мерки за демилитаризация от страна на окупаторите на украинския полуостров“, има много километрични задръствания на излизане от Крим към Руската федерация.

"Затова, да, заминават. И ако говорим за по-тясна група, ръководството на окупационните администрации на Крим, командването, те вече са се погрижили предимно да изведат семействата си от окупираните територии. Тези, които имат късмет, те дори бяха изведени от Руската федерация или поне на територията на Московия“, е заявил той.

Според него същото важи и за условните елити: бизнес, политически, военни, вече са осигурили на семействата си високо ниво на сигурност. Същото важи и за продажба на имоти и други неща. "Но на широката общественост продължава да се казва, че всичко върви по план“, е заявил служителят на разузнаването.

Юсов е подчертал, че това се случва не само в Крим. Говорим за ОРДЛО ( Отделни райони на Донецка и Луганска области) и други окупирани територии.

"Тоест по принцип дори тези, които не са напуснали окупационните администрации, определено седят на куфарите си. И те не са направили това достатъчно, поне по отношение на семействата си, единствено поради страх от висшето командване, което забранява подобни действия и наблюдава. И в тази ситуация техните семейства до голяма степен са заложници на режима в Кремъл“, е добавил той.

Медията припомня, че "Тамила Ташева, постоянен представител на президента в Автономна република Крим, заяви в интервю, че хората, които са живели в Крим по време на временната окупация и са имали контакт с администрацията, няма от какво да се страхуват, няма да бъдат наказани, като са получили руска паспорт".