Руснаците преминават в "стратегическа отбрана в Украйна“ след "провала на зимното настъпление“. Това заяви Андрей Юсов, представител на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, цитиран от "Украинская правда“.

"Противникът може да провежда тактически операции и да се опитва да ги реализира. Но като цяло руснаците преминават към стратегическа отбрана. Разгласената голяма зимна офанзива отдавна е зад гърба ни. Поредните задачи са провалени“, заяви той.

По думите му, "днес руснаците нямат сили да повторят опитите, които видяхме след 24 февруари миналата година“.

"Но това не означава, че врагът е победен или не представлява опасност за Украйна. Има голям брой жива сила, мобилизационен потенциал, значително количество техника (дори остаряла). Но най-боеспособната част от руската армия е унищожена в Украйна. Владимир Путин я унищожи, като я изпрати в месомелачката“, заяви Юсов.

Според него руснаците могат да проведат отделни операции в южната част на Украйна. В същото време "маниакалната цел" на Москва е Донецка област, според него.

Юсов отново припомни за предстоящото контранастъпление на ВСУ, в което Киев се надява да си възвърне окупираните територии.