Русия не планира да прекрати войната и ще продължи да води настъпателни операции на фронта през 2023 г. Въоръжените сили на Украйна обаче са готови да посрещнат едновременни руски удари от север и изток. Това се казва в съобщение от пресслужбата на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната в Телеграм, цитирайки Андрий Черняк, представител на разузнавателната служба на Министерството на отбраната, предава "Укринформ“.

"Според украинското военно разузнаване руснаците ще се опитат да продължат настъпателните операции през следващата година. Те не успяха да постигнат целта си в нито едно от направленията. Те разбират, че губят, но не планират да прекратят войната. Ние обмисляме възможност те да могат едновременно да преминат от север или изток. Такива действия на противника се предвиждат, нашите войски са готови за това", отбеляза представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

Според Черняк руснаците ще се опитат да запазят сухопътния коридор към Крим и да завземат цялата Донецка област. Въпреки това, според него, те няма да могат да преминат Днепър, за да превземат отново Херсон.

"Според украинското военно разузнаване през следващите 4-5 месеца руската армия може да загуби още до 70 000 души. И ръководството на страната окупатор е готово за такива загуби", смята Черняк.

Според украинските изчисления, от 24 февруари до 3 януари Силите за отбрана на Украйна са ликвидирали около 108 хиляди 190 руски войници.