Министърът на културата и информационната политика на Украйна Александър Ткаченко официално се обърна към Youtube с молба да блокира рекламата на ЧВК "Вагнер". Това заяви министърът в Telegram.

"Руската пропаганда се променя и развива. Кремълските технолози привличат все повече и повече нови канали и методи за разпространение на наративи. Чрез видеохостинг се популяризират руските военни формирования, по-специално ЧВК "Вагнер", пише министърът.

Както отбеляза Ткаченко, въпреки наличието на строга редакционна политика, TikTok и Youtube се използват от руснаците за мащабиране, "подмладяване“ на аудиторията и набиране на нови наемници срещу Украйна.

"Youtube от своя страна многократно е подчертавал, че политиката му е да блокира вредното съдържание и каналите, които го разпространяват".

"Затова написах официално писмо до Нийл Мохан, главен изпълнителен директор на YouTube LLC, с молба да предприеме конкретни мерки за наблюдение и спиране на интернет дейностите на "Вагнер".

Украйна, пише Ткаченко, "смята за непростимо, че най-голямата в света услуга за видео хостинг позволява реклама на транснационална престъпна организация".

"Такива прояви на руската хибридна война трябва да бъдат прекратени възможно най-скоро заради стабилността на демократичния свят. Сигурни сме, че нашите партньори от YouTube бързо ще коригират това", добави Ткаченко.