Украинското командване се готви за мащабно настъпление в Запорожка област. Редовните атаки в последните дни целят да се оцени състоянието на руската отбрана и да се поставят последните щрихове на общия план, пише "Рибар“.

Съгласно данните на Telegram канала, по обяд на 19-ти две щурмови групи от 128-а планинско-щурмова бригада на ДШВ на Украйна, подсилени от части на териториалната отбрана, са провели разузнаване с бой на позицията на 291-ви полк от 42-ра мотострелкова дивизия на ВС на Руската федерация близо до Работино.

Украинските формирования са се опитали да заобиколят опорните пунктове на руснаците от две страни. Движението на ВСУ е било забелязано от дрон, а артилеристите от 42-ра мотострелкова дивизия на ВС РФ са открили огън по настъпващите групи на Въоръжените сили на Украйна, унищожавайки част от техниката им.

Тази атака, според "Рибар“, с голяма степен на вероятност, не е последната в неделя. В околностите на Новоданиловка вече е съсредоточена бронирана техника на въоръжените сили на Украйна, включително танкове.

В момента най-малко 15 единици техника са разположени близо до предградията на Орехов. Украинските части използват димна завеса преди почти всяко настъпление.

Освен това ВСУ са се опитали да щурмуват позициите на руските въоръжени сили от линията Белогорье-Чаривное. В близост до Белогорье се формира колона, която е под обстрела на руска артилерия.

В същото време на юг резервите на ВСУ са съсредоточени не само близо до Запорожие: в Херсонска и Николаевска области от Очаков до Никопол има от десет до 15 хиляди души, главно за отбрана и мобилизирани.

В събота украинците са направили неуспешен опит да направят десант на ДРГ на остров Болшой Потьомкин, пище още Telegram-каналът. А в Марянски, на границата на Днепропетровска и Херсонска области, на брега на язовир Каховка, ежедневно се провеждат тренировки на щурмови групи, включително за десант на левия бряг на Днепър.

На видеото, украински части заснеха няколко поредни попадения на руски ракети на неизвестно място на фронта. Украинските военнослужещи отново показаха прийома си да се опитват да свалят ракетите със стрелба от автоматично оръжие.