Командващият ВВС на въоръжените сили на Украйна Микола Олещук потвърди, че по време на нощната атака на 4 април украинските военни за първи път са успели да свалят вражеска ракета от типа "Кинджал", съобщи УНИАН.

"Поздравявам украинския народ за историческото събитие! Да, ние свалихме "несравнимия“ "Кинжал“, отбеляза той .

Според Олещук "Кинжал" е бил свален с помощта на комплекса Patriot.

"Това се случи по време на нощната атака на 4 май в небето на Киевска област. Ракетата Х-47 е изстреляна от МиГ-31К от територията на Русия", добави командирът.

Той също така призова украинците "да не бягат пред баща си в ада" и да не дават публична информация, която врагът може да използва.

"Задължително ще съобщим какво, къде, с какво и кога е свалено! Своевременно", добави Олещук.

След като въздушната тревога приключи през нощта на 4 май, градската военна администрация на Киев обяви, че тази нощ Русия е атакувала Киев с безпилотни самолети камикадзе "Шахид" и също така е използвала ракета, вероятно от балистичен тип. Тогава от ведомството са добавили, че ще разберат за каква ракета става въпрос след изследването на нейните фрагменти.

В същото време ВВС съобщиха, че тази нощ руснаците са изстреляли над Украйна общо 24 дрона "Шахид". В съобщението обаче не се споменава за изстрелване на ракети.

На 5 май изданието Defense Express заяви, че в нощта на 4 май украинските военни са свалили "Кинжал“ над Киев . Впоследствие тази информация беше отречена от ВВС .