Апостолическият нунций в Украйна Висвалдас Кулбокас е поканен в Министерството на външните работи на Украйна заради изявленията на папа Франциск, че Украйна трябва "да има смелостта на бялото знаме“ и да преговаря с Русия за прекратяване на войната, съобщава Укринформ.

"Висвалдас Кулбокас беше информиран, че в Украйна са разочаровани от думите на папата относно "бялото знаме" и необходимостта да се "прояви смелост и да се преговаря" с агресора", се посочва в съобщението на министерството.

"Вместо призиви, които легитимират правото на силния и насърчават по-нататъшно незачитане на нормите на международното право, от главата на Светия престол се очакваше да изпрати сигнали към световната общност за необходимостта от незабавно обединяване на силите и гарантиране на победата на доброто над злото, както и апел към агресора, а не към жертвата", се допълва в съобщението.

Папа Франциск е заявил в интервю за RSI, че "Украйна трябва да прояви смелостта на бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, която последва пълномащабната инвазия на Москва преди две години и в която загинаха десетки хиляди души.

В изявление говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че папата е доловил термина "бяло знаме", изречен от интервюиращия, и го е използвал, "за да посочи спирането на военните действия (и) примирието, постигнато със смелостта на преговорите".