Въоръжените сили на Украйна преминават към контранастъпателни операции по някои направления на фронта. Съответното потвърди заместник-министърът на отбраната на страната Анна Маляр, предава РКБ-Украйна.

Тя отбеляза, че украинските военни продължават отбраната, започнала на 24 февруари 2022 година. "Отбранителната операция съдържа всичко, включително контранастъпателни действия. Затова в някои райони преминаваме към настъпателни действия“, поясни Маляр.

Заместник-министърът подчерта, че Бахмут остава епицентър на военните действия. Там украинските бойци се движат по доста широк фронт. Те напредват и заемат доминиращите височини, допълни тя. В същото време руските части са в отбрана и се опитват да задържат позициите си. "На юг врагът също е в отбрана. Там продължават локалните битки“, подчерта още Маляр.

Украинското политическо и военно командване отдавна докладва за подготовката на  контранастъплението срещу руската армия. Наскоро президентът Володимир Зеленски увери, че украинската армия е напълно готова за контранастъпателни действия, но отказа да поясни кога ще започнат.

На свой ред Маляр по-рано призова украинците да не обсъждат действията на военните, защото "плановете обичат тишината“. Тя отбеляза, че никой няма да предупреждава за началото на контранастъпателни действия.

Междувременно от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че  ВСУ са преминали към "мащабно настъпление“ сутринта на 4 юни. Тези данни обаче бяха опровергани от Генералния щаб на украинската армия.