Загубите на Украйна в хода на военните действия са непропорционално по-малки от тези на Русия. По-специално, в района на Хортица силите на Москва са загубили почти девет пъти повече войници, отколкото ВСУ. Това увери заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

Маляр подчерта, че нито една от страните не оповестява публично загубите си, така че противникът да не може да се ориентира и коригира плановете си.

"Като цяло, за да стане ясно, през цялата война, включително и при пълномащабно нахлуване, ние имаме в пъти по-малко загуби“, обобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна.

Като пример Маляр цитира данни, получени през изминалата седмица по време на настъпателни операции в зоните на обединените стратегически групировки на войските "Хортица“ и "Таврия“.

"Според "Хортица“ броят на загиналите на противника е 8,73 пъти повече... Ако говорим за Таврия, броят на загубите при противника са 5,3 пъти по-големи от нашите“, отбеляза тя.

Маляр подчерта, че загубите на Украйна са непропорционално по-малки от тези на Русия.

Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна руската армия е загубила повече от 217 000 свои военни от началото на войната. Само за последните 24 часа са ликвидирани 680 руски военнослужещи.