Украйна заявява, че е извършила кибератака срещу руското министерство на отбраната и че е получила достъп до класифицирани документи, предава Sky News, като се позовава на съобщение на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ) в Telegram.

Според информацията на украинските медии е получен достъп до документи на заместник-министъра на отбраната Иванов Тимур Вадимович.

Украинската агенция за военно разузнаване (ГРУ) твърди, че е извършила кибератака срещу руското министерство на отбраната.

Агенцията допълва, че по време на DDoS атаката киберспециалистите са получили достъп до "голяма част от класифицираните служебни документи", включително заповеди, доклади, инструкции и отчети.

"Получената информация ни позволява да установим пълната структура на системата на руското министерство на отбраната и неговите подразделения", пишат от ГРУ в Telegram.

Посочват още, че анализът на получените данни "помогна да се идентифицират генерали, други високопоставени ръководители".

"Работата в руското киберпространство, насочена към възпрепятстване и парализиране на дейността на правоохранителните органи и длъжностните лица в Русия, отговорна за войната срещу украинския народ, продължава", добавят ГРУ.

Кибератаките се увеличиха по време на войната и сега са общ инструмент, използван и от двете страни, пише британската медия.

"Военното разузнаване на Украйна откри официални документи на руския заместник-министър на отбраната Иванов Тимур Вадимович. Между другото, отбелязат от ГРУ, "този заместник-министър на Сергей Шойгу изигра важна роля за успеха на кибератаката", допълва украинският Канал 24.