Войната между силовите структури ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската федерация) и Министерството на отбраната на Русия навлиза в активна фаза. Следователно не е изключено физическо унищожение в резултат на тази конфронтация. Това е заявил Андрий Черняк, представител на Министерството на вътрешните работи и комуникациите на Украйна за РБК-Украйна.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

"Според нашите оценки това вече е открита война между така наречените "кули“ на Кремъл, която ще доведе до физическото унищожаване на представители на конкуриращите се страни“, е заявил Черняк.

Както е посочил представителят на ГУР, руският "върх" вече разбира, че техният президент Владимир Путин е станал слаб. Така че сега те се опитват да получат власт.

"Путин вече не може да го контролира и да поддържа баланс. ФСБ и Министерството на отбраната на Русия разбират, че това е шанс за тях да спечелят сигурна политическа победа", е заявил Черник.

Що се отнася до Пригожин и пребазирането на част от "вагнеровците" в Беларус, украинското разузнаване не вижда заплаха за Украйна, е подчертал събеседникът.

"Те във всеки случай няма да бъдат подчинени на Министерството на отбраната на Русия. Лагерите, които се изграждат за тях на територията на Беларус, са за обучение на "вагнерианците“. Но нямаме данни те да бъдат обучавани за да атакуват Украйна от територията на Беларус", е заключил Черняк.

Конфликт между Министерството на отбраната на Руската федерация и ФСБ

Медията припомня, че информациите за конфликта и своеобразното състезание между Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Министерството на отбраната на Руската федерация се носят отдавна. И в момента една от причините за тази конфронтация е войната, която Русия отприщи срещу Украйна и сега се опитва да запази позициите си на фона на контранастъплението на въоръжените сили.

Доказателство за тези битки е по-специално "изтичането" на секретни документи на Пентагона в мрежата. Където, между другото, е споменато, че има конфликт между ФСБ и Министерството на отбраната поради укриването на истинска информация за загубите на руснаците на бойното поле.

Вътрешните борби между руските агенции, отговорни за различни аспекти на войната, са една от причините, поради които Кремъл не успя да осигури победи на бойното поле от "Киев за три дни“ до повече от година пълномащабна война, птбелязват от РБК–Украйна.

Путин започва "чистки" след бунта в Руската федерация

Най-много ситуацията е подхранвана от основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който заедно със своите наемници вдигна бунт в Русия.

Той обвини министъра на отбраната на Руската федерация ген. Сергей Шойгу, с когото има отдавнашна вражда, в умишлено нападение срещу "вагнеровците" и обяви "марш на справедливостта", като заяви, че ще стигнат до Москва и се "разправят“ не само с Шойгу, но и с началника на Генералния щаб на Руската федерация Валерий Герасимов.

Този "поход" на Пригожин обаче не продължи повече от ден. Но той оказа значително влияние върху авторитета на кремълските власти. Тъй като стана очевидно, че "върхът" на Путин не може да реагира правилно, което позволи на "вагнерианците" да напреднат доста далеч до Московска област.

Сега, когато Путин успя да "приключи"  със ситуацията, медиите пишат, че президентът е започнал "чистка" на военното ръководство. Твърди се, че след бунта на Пригожин руският генерал Сергей Суровикин вече е бил задържан. В същото време източници на Financial Times съобщиха, че историята със задържанията няма да приключи дотук.