Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че разполага със списъци с лица, които Русия може да въвлече в разпространението на своите наративи и влияние върху социално-политическата ситуация в Украйна. Това става ясно от коментар на  Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна, предава Украинская правда.

"В момента не мога да назова конкретни имена. Има списъци с хора, върху които работи врагът, и има задача те да бъдат привлечени да разпространяват своята реторика и да влияят на обществено-политическата ситуация в страната. Това са десетки хора", е заявил Юсов.

"Понякога вербуването не е директно, тоест не винаги означава, че към човека се обръща някой с "червена звезда". Основното нещо е да се разпръснат онези разкази, от които врагът се нуждае. Тази работа, нейните опити се извършват както в Украйна, така и в чужбина."

Според Юсов Русия също така "масово купува канали в Telegram, за да постигне целите за популяризиране на руски наративи и дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Освен това се създават ферми за ботове, които засилват руската реторика в социалните мрежи".

По-рано ръководителят на ГРУ Кирило Буданов заяви, че основната цел на руската операция "Майдан-3“ е да посее мисли за нелегитимността на украинското правителство в страната, но тази операция се е провалила.

Според Буданов това е "най-скъпата" операция за руснаците.

Буданов отбеляза също, че като част от тази операция руснаците са планирали да създадат ситуация, в която да бъде поставена под въпрос легитимността не толкова на президента Володимир Зеленски, колкото на вземането на решения като цяло в Украйна.