Парламентът на Украйна одобри проектобюджета за 2023 г. на първо четене в петък, съобщи високопоставен парламентарист, информира Reuters.

Ярослав Железняк, първи заместник-председател на парламентарната комисия по финанси, данъчна и митническа политика, заяви, че парламентът е дал първоначалното си одобрение на заседание, проведено при закрити врата.

Правителството ще внесе отново бюджета за окончателно одобрение, след като проучи предложенията на депутатите.

Миналия месец министър-председателят Денис Шмихал заяви, че правителството очаква бюджетен дефицит от 38 млрд. долара през следващата година, който ще бъде покрит основно чрез финансиране от Международния валутен фонд МВФ, САЩ и Европейския съюз.

Шмихал заяви, че очаква Съединените щати да предоставят 18 млрд. долара, а ЕС и МВФ да допринесат с по 12 млрд. долара за покриване на дефицита.

Икономиката на Украйна е опустошена от руската инвазия, като последната оценка на Световната банка от септември сочи 30-35% свиване на брутния вътрешен продукт през тази година.

Страната разчита до голяма степен на износа на суровини, който е силно засегнат от спада в производството, дължащ се на боевете, както и от ограничения капацитет за износ.