Руските власти са "започнали подготовка за преместване на населението и кражба на материални и културни ценности от север на Крим". Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на пресслужбата на Центъра за национална съпротива на Украйна.

"Руснаците дадоха заповед на окупационните администрации в северната част на временно окупирания полуостров да се подготвят за евакуация“, пише пресслужбата.

Дадени са указания относно списъка на населението за принудително изселване в дълбочина на полуострова или на територията на Русия. Също така подготовката вече е проведена в град Армянск, съобщава центъра.

На първо място, Русия планира да извади:

представителите на администрации и техните семейства;

оборудване и документи;

материални и културни ценности.

"Центърът за национална съпротива благодари на местната съпротива за информацията и списъците на замесените в дейността на окупационните администрации – всички ще бъдат наказани и ще отговорят за стореното“, допълват от пресслужбата.

Контранастъпление на въоръжените сили на Украйна

На 5 юни Министерството на отбраната на Русия е съобщило, че се твърди, че украинските войници са започнали "мащабно настъпление“ на 5 участъка от фронта. В същото време, както е подчертал секретарят на Съвета за национална сигурност Алексей Данилов, контранастъплението все още не е започнало, но това ще бъде скоро.

От началото на седмицата русия редовно разпространява фалшификати, включително например "големи загуби на въоръжените сили“ и "унищожаване на западна техника“. Украинската страна редовно отрича подхвърляне на руснаци, заявява украинската медия.

Според министъра на отбраната на Литва Арвидас Анушаускас военното ръководство на Украйна вече е одобрило датите за началото на контранастъплението, което ще започне въпреки взривяването на Каховската ВЕЦ от руските окупатори.