Първата група от около 400 украински войници е започнала обучението си на американските танкове Abrams M1 в Германия. Очаква се програмата да продължи 10-12 седмици. Това заяви говорителят на Пентагона подполковник Гарън Харн, съобщава РБК-Украйна с позоваване на The New York Times.

По думите му общовоенното обучение на около 200 военнослужещи е започнало в на 26 май в Графенвьор и Хохенфелс, цитира украинската медия.

"Това обучение включва основни задачи на войниците като стрелба и медицински умения, както и обучение на ниво взвод и рота, а по-късно и по-мащабни учения, включващи батальони, изправени един срещу друг“, е заявил говорителят на Пентагона.

В същото време останалите 200 украински войници са започнали да се обучават как да зареждат и поддържат танкове, е допълнил полковник Харн.

Танкове Abrams за Украйна

Медията припомня, че в края на януари тази година президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви прехвърлянето на танкове Abrams на Украйна. Става въпрос за 31 бр.

Първоначално американски официални лица са заявили, че танковете Abrams ще пристигнат в Украйна не по-рано от следващата година. Но от януари, когато администрацията на Байдън обяви, че ще изпрати танковете, висши служители на отбраната са заявили, че искат да ускорят сроковете.

САЩ планират да прехвърлят танкове Abrams в Украйна до края на тази година.

САЩ ще предоставят на Украйна Abrams M1A1 вместо версията M1A2. Както са обяснили в Пентагона, това ще ускори доставката на танкове.