"Няколко руски балона“ временно са задействали системата за предупреждение за въздушна опасност в столицата на Украйна – Киев, съобщават водещите медии в страната.

По данни на Киевската областна военна администрация, цитирани от РБК-Украйна, системите за ПВО на столицата са свалили "около шест вражески цели“.

"Според актуализирана информация, това са били балони, които се движат в пространството под въздействието на вятъра“, написаха от Киевската ОВА в Telegram.

Отбелязва се, че обектите "определено имат капацитет за разузнавателно оборудване“. Повечето от тях са били свалени, но точният им брой не се уточнява.

"Целта на противника беше да идентифицира и изтощи украинската ПВО“, заключават от Киевската ОВА.

"Окончателното определяне на типа и характеристиките на обектите и тяхното оборудване ще бъде направено след подробно проучване и анализ на останките от свалени обекти“, допълват от пресслужбата на администрацията.

По-рано през деня бе обявена въздушна тревога в района на Киев. Впоследствие говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат потвърди информацията, че над града е открит руски балон.

Във вторник Игнат предупреди, че зависимите от вятъра балони могат да летят и във въздушното пространство на съседни страни. Регистрирано в Румъния наблюдение на балон, според местните власти, доведе до спекулации, че тъкмо това може да е причината за няколкочасово затваряне на въздушното пространство на съседната Молдова, пише германският вестник Die Zeit.

По-рано през деня в интервю за PRO TV председателят на парламента в Кишинев Игор Гросу потвърди, че във вторник Молдова е закрила въздушното си пространство заради информация на украинските власти за "неидентифициран летящ обект, по всяка вероятност руски“.

"Става въпрос или за дрон, или устройство, което прави измервания на определена височина. Информацията дойде от украински колеги, след което армията го идентифицира. Румънските ни колеги също бяха информирани, защото този обект се движеше в посока югозапад. Ето защо ни беше необходим този кратък интервал, за да гарантираме безопасността на въздушното пространство“, заяви Гросу, отбелязвайки, че все още не е известно кой е "собственик на този обект“.

Молдовските власти забраниха полетите във въздушното пространство на страната за няколко часа. Според румънското министерство на отбраната два изтребителя на ВВС на страната са били вдигнати в небето поради инцидента, но пилотите не са потвърдили наличието на въздушна цел нито визуално, нито на бордовите радари.