Според информация, предоставена от Военновъздушните сили на Украйна, силите за противовъздушна отбрана са свалили шест балистични ракети "Кинжал“, шест крилати ракети "Калибър“ и два разузнавателни дрона в небето над Киев, съобщава британският вестник The Guardian.

Уточнява се, че ракетите са свалени при сутрешната атака на руснаците срещу украинската столица. Изданието отбелязва, че "животът по улиците продължава да тече нормално“.

Говорителят на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат потвърди информацията в ефира на телемаратона, допълва на свой ред РБК-Украйна.

"Около 10:00 часа (местно време) те (руснаците – бел.ред.) атакуваха с ракети от различни типове. По предварителни данни са свалени шест ракети "Калибър“, изстреляни от кораби в Черно море, както и 6 ракети Х-47 "Кинжал". Отново е атакувана преди всичко столицата“, цитира агнцията думите на Игнат.

Освен това, по думите му, са били "приземени“ и два разузнавателни БпЛА.

"Руската ракетна атака беше извършена точно когато лидерите на африканските държави пристигнаха в столицата. Путин иска да демонстрира, че е готов да пренебрегне безопасността на чуждестранните лидери, всъщност не го интересува, защото се чувства напълно безнаказан. И всеки може да бъде на мястото на лидерите на африканските държави", коментира началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак.