През нощта украинските сили са отблъснали руска атака с дронове иранско производство. Това съобщиха от командването на ВВС на Украйна в социалната мрежа Facebook, предава Укринформ.

Уточнява се, че украинските военни са унищожили всичките 24 дрона, задействани за атаката.

"В нощта на 26 януари руските нашественици възобновиха атаките срещу Украйна с произведените в Иран безпилотни самолети Shahed-136/131“, се казва в разпространеното съобщение. Дроновете са изстреляни от източното крайбрежие на Азовско море, става ясно още от разпространения текст.

По предварителни руските сили са "използвали 24 дрона, всичките от които са били унищожени от зенитно-ракетни подразделения, бойна авиация, мобилни огневи групи на ВВС, във взаимодействие с подразделения за противовъздушна отбрана на други компоненти на украинските сили за отбрана“.

"По-голямата част от безпилотните самолети-камикадзе бяха унищожени в централната част на страната“, допълват от командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

На свой ред ръководителят на Киевска градска военна администрация Сергей Попко заяви, че над столицата са били свалени около 15 дрона. "През нощта Киев бе подложен на поредна въздушна атака от противника... Във въздушното пространство бяха свалени около 15 вражески БпЛА. По предварителна информация, без жертви и удари по инфраструктурни обекти", поясни Попко.

В сряда вечерта бе обявена въздушна тревога в редица региони в Украйна, свързана с изстрелването на дронове от Русия.