Украинските самолети Су-25 са оборудвани с ракети въздух-земя, наречени Zuni. Съединените щати обявиха прехвърлянето на неуправляеми 127-милиметрови ракети въздух-въздух през януари 2023 г. Това съобщава Defense Express. 

Вначалото на януари тази година САЩ обявиха предаването на Украйна на неуправляеми 127-милиметрови ракети "въздух-земя", наречени Zuni, в един от пакетите за отбранителна помощ. Ставаше дума за прехвърлянето на четири хиляди ракети, които всъщност са аналози на съветските неуправляеми авиационни ракети от типа С-13, отделно е съобщено, че ракетите Zuni трябва да бъдат адаптирани за изстрелване както от самолети, така и от хеликоптери.

И четири месеца след съобщението за прехвърлянето на тези ракети в Украйна, те са били забелязани за първи път в Украйна заедно с щурмовия самолет Су-25 на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

Ракетите са били публикувани първо в социалните мрежи с две скицирани точки на окачването на самолета, а по-късно снимка на ракетите заедно със самолета е публикувана и от командващия Въоръжените сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олещук.

Разработването на това оръжие започва през 50-те години на миналия век, ракетата е приета на въоръжение през 1957 г. и има обсег от 8 км (някои източници казват 9 км), може да има различни бойни глави, включително фугасни и бронебойни, с тегло от 20,7 до 25,6 кг.  Фугасните снаряди могат да се използват за стрелба по откритите живи цели.

Ракетата е неуправляема, като си струва да споменем, че още през 2006 г. компанията MBDA имаше инициативен проект за създаване на Laser-Guided Zuni Rocket, която може да се сравни с ръководството на Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS). Система за неуправляеми ракети Hydra 70, която успешно използват въоръжените сили на Украйна. Известно е, че ракетата Zuni с лазерно насочване премина успешни тестове през 2009 г., по-специално по движещи се цели.