Атомните електроцентрали на Украйна, с изключение на контролираната от руските войски Запорожка АЕЦ, са достигнали планираната си мощност. Това съобщи Укренерго във Фейсбук, предава Укринформ.

"Към 18 декември процесът на възстановяване на работата на енергийната система продължава. Атомните електроцентрали достигнаха планираната си мощност. Единственото изключение е, че окупираната Запорожка АЕЦ“, се казва в съобщението.

Според НЕК потреблението на електроенергия в неделя е нараснало спрямо вчера, което е повлияло на дефицита в системата. Това се дължи както на повреда на съоръженията на енергийната инфраструктура по време на 9-ата серия ракетну удари, така и на сезонно понижение на температурата.

"На всички обленерго са дадени ограничения на потреблението. Ако те бъдат превишени, може да се приложат аварийни спирания", посочват от Укренерго.

Отбелязва се, че аварийно-възстановителните работи продължават в цяла Украйна във високоволтови и разпределителни мрежи и в електроцентрали. В същото време метеорологичните условия (нарастваща слана, силен вятър) усложняват ремонтните дейности.

Както беше съобщено, на 16 декември Руската федерация отново нанесе масирани ракетни удари на територията на Украйна. Заради повреди в енергийните съоръжения бяха въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

От 10 октомври руснаците са изстреляли над хиляда ракети и дронове по украински енергийни съоръжения.