Украинските пилоти са получили разрешение за тестови полети на шведски изтребители Gripen. За това е съобщил министърът на отбраната на Швеция Пол Йонсон, цитира РБК-Украйна.

"Обучението за ориентиране е приключило и според доклада, който получих от Силите за отбрана, то е преминало добре ", посочва шведският министър в писмено изявление.

Обучението е включвало тестови полети както на самолети, така и на симулатори, както и инструктажи за наземния персонал.

"Както вече заявих, не изключваме възможността да изпратим Gripen в Украйна, но опитът, натрупан по време на програмата за обучение, сега трябва да стане основа за продължаващата работа по определяне на условията за това", пише Йонсон.

Швеция обмисля възможността за прехвърляне на изтребители Saab JAS 39 Gripen в Украйна. Павителството в Стокхолм е поръчало на военните да проучат как евентуалното прехвърляне на бойни самолети ще се отрази на отбранителните способности на страната. Те също така са натоварени със задачата да анализират колко бързо Военновъздушните сили на кралството ще могат да попълнят доставките и какво е необходимо за обучението на украински пилоти и техници.

Очаква се Въоръжените сили на скандинавското кралство да изготвят отговора си до ноември, след което правителството ще може да вземе окончателно решение за доставката на самолети.